De huid in de overgang

Joyce Knoops 08-06-2020
372 keer bekeken

Helaas heeft de overgang veel invloed op onze huid. Zoals de plotse toevoer van hormonen in de puberteit behoorlijk wat hinder kan opleveren, zo gaat ook het dichtdraaien van de kraan niet onopgemerkt.

Door de afname van de productie van collageen verliest de huid haar stevigheid en beginnen er rimpels te vormen. Daarnaast zorgen de hormonale veranderingen ook nog eens voor meer verlies van het aanwezige collageen. Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in ons lichaam verhoogt collageen op een natuurlijke manier. Maar na je 35ste(!) produceert het lichaam al steeds minder oestrogeen. Bij vrouwen is deze stap nog veel abrupter dan bij mannen en dan met name tijdens de menopauze. De huid verliest tot wel 30 procent van zijn collageen in de eerste vijf jaar na de menopauze. Dit kan leiden tot verhoogde en diepere rimpels, diepe plooien en een sterke verslapping van de huid.

Oestrogeen is van directe invloed op de talgproductie. Talg (vet) zorgt voor een soepele huid. Daarnaast zorgt oestrogeen voor de aanwezigheid van waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Doordat de huid tijdens de menopauze minder oestrogeen aanmaakt is de huid minder goed in staat om water vast te houden. Met als gevolg een droge/vochtarme huid, waardoor de huid minder vol is en daardoor meer lijntjes vertoont.

Door de “drooglegging” van de ovaria (eierstokken) en de onstabiele hormoonniveaus raakt ook de lichaamsthermostaat van streek, wat kan resulteren in plotse warmte-opwellingen (opvliegers). Deze warmte-opwellingen maken de huid ook droger, schraler en kunnen couperose (talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes) veroorzaken of verergeren.

De scherpe daling van de vrouwelijk hormonen zorgt ook voor een relatief overwicht van de mannelijke hormooneffecten: haaruitval, overbeharing en acne. Zonbeschadiging, voeding, stress, alcohol, roken en nog een tal van factoren kunnen het verouderen van de huid sterk beïnvloeden.

Eén ding staat vast onze huid heeft veel te verduren. Ze weerspiegelt niet alleen onze feitelijke leeftijd , maar reflecteert ook onze levensstijl. De levensstijl voor de menopauze heeft een belangrijke impact.

Als afsluiting geef ik je (als voormalig schoonheidsspecialiste) graag nog enkele tips om je huid goed te verzorgen tijdens de overgang.

  • Kies de juiste reiniging: reinig liever met een milk of een olie. Een gel of een facewash drogen de rijpere huid doorgaans te veel uit. Tip: Vergeet niet na het reinigen een lotion te gebruiken. Deze herstelt de huidbarrière (welke vaak al uit balans is tijdens de overgang) en zorgt voor een betere opname van je verzorgingsproducten.
  • Hydrateer, hydrateer en hydrateer je huid!  Dit doe je door elke dag genoeg water te drinken en een goede hydraterende crème te gebruiken.
  • Gebruik een serum: door het gebruik van een serum geef je de huid een enorme boost vanwege de geconcentreerde werkstoffen en zorg je ervoor dat je crème nog beter kan worden opgenomen.
  • Exfolieër (scrub) de huid hierbij stimuleer je de celvernieuwing van de huid. Wat ontzettend belangrijk is, want de celdeling verloopt veel trager tijdens de menopauze. Door te exfoliëren blijft de huid er fris en gezond uitzien. Daarnaast bevordert het ook nog eens de opname van je dag en nachtcrème.
  • Gebruik wekelijks een gezichtsmasker: Gebruik minimaal 1 keer per week een voedend masker. De huid heeft deze extra verzorging hard nodig!

Uiteraard kunnen we de overgang niet tegen houden en is het een natuurlijk proces van het vrouwelijk lichaam. Wel kun je je huid goed blijven verzorgen tijdens de overgang en genieten van dit comfort.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen