PMS en mijn man

Geralde Boogaard-Colli 05-06-2020
351 keer bekeken

Charlotte heeft na het krijgen van 2 kinderen PMS ontwikkeld. Anderhalve week voor haar menstruatie verandert Charlotte van een zachtaardige vrouw in iemand die schrikt van zichzelf, omdat ze zich geïrriteerd, boos en ellendig voelt. Kon ze maar even uit haar gezin wegvluchten en zich opsluiten.

Ze voelt zich schuldig naar haar kinderen, maar ook naar haar man. Dit is niet de vrouw waar hij mee getrouwd is. 

PMS staat voor premenstrueel syndroom. In de periode tussen de eisprong en de menstruatie ontstaan er klachten door een hormonale disbalans. De klachten kunnen mentaal en of lichamelijk zijn, variërend van mild tot zeer heftig. 

Charlotte heeft een stabiele relatie met Ruben en ze krijgen een gezin. Langzamerhand krijgt Charlotte na haar eerste kindje wat klachten rond de menstruatie. Ze schiet uit haar slof, voelt zich boos en schuldig en na de komst van hun tweede kindje is het vaste prik iedere maand hetzelfde liedje. Als de menstruatie doorzet dan zakken de klachten langzaam af, maar dan is ze nog moe en moet bijkomen. Dit herhaalt zich iedere maand en nu al een paar jaar. Naar haar man voelt ze zich schuldig en ze vraagt zich af of hij haar nog leuk vindt. In de periode voor de menstruatie voelt ze zich down en blijft in een kringetje denken. 

Charlotte is bij mij op consult gekomen en na haar verhaal stellen we een behandelplan op. Maar krijgt ze ook vragen en informatie mee voor Ruben. Informatie over wat PMS is, wat er in een cyclus gebeurt en waar de mogelijke oorzaak van het probleem ligt. De vragen voor Ruben gaan over waar hij behoefte aan heeft, wat hij moeilijk vindt in deze situatie. Hoe kan hij Charlotte ondersteunen, wat is wel en niet helpend voor haar. 

Samen hebben ze dit besproken en een plan gemaakt. De informatie gaf inzicht in de situatie, waardoor er meer begrip kwam over wat er gebeurde met Charlotte. Zo wist hij nu wanneer hij zijn mond moest houden of juist Charlotte moest stimuleren om wel naar buiten te gaan. Maar ook hoe hij zijn ontspanning zocht en zijn hart kon luchten. 

Blijf niet rondlopen met PMS-klachten en neem gerust je man mee naar een consult. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen