Bewegen. Jaja. Het moet. Natuurlijk weet je dat. Maar hoe zit het ook alweer?

afbeelding van de benen van een vrouw in sportkleding die aan het rennen is
Imre Krull 11-05-2020
372 keer bekeken

Tijdens de overgang verandert je lichaam. Je spiermassa wordt minder, je botaanmaak vermindert en je slaat meer vet op en rond je buik (want daar verblijft het hormoon oestrogeen). Het vrouwenlichaam heeft tijdens de overgang nog meer beweging nodig.

Bewegen en sporten zijn tijdens de overgang en ouder worden essentieel, zo versterk je je lichaam en je geest. Door te bewegen zet je je hart en bloedvaten aan het werk en worden je spieren getraind. Je lichaam heeft daar brandstof voor nodig, die komt uit voeding en wordt via je bloed naar je spieren gebracht. 

Ook je hersenen gaan aan het werk bij bewegen. Delen van je hersenen worden extra geprikkeld, de doorbloeding van je hersenen neemt toe en de werking van hormonen en andere stoffen in je brein verbetert. Dat heeft weer een gunstige invloed op je stemming en op je cognitieve functies. 

We onderscheiden gewoon bewegen en sporten. Gewoon bewegen (wandelen, traplopen) zorgt voor een goede doorbloeding en onder andere de aanmaak van botcellen. Sporten zorgt voor conditie, soepele en stevige spieren. Het vergroot de capaciteit van hart en longen en je verbrand er vet mee. Cardio fitness, fietsen, zwemmen en roeien zijn hier voorbeelden van.  

We hebben er een norm voor …. Maar de belangrijkste norm dat ben jij zelf. Waar voel jij je prettig bij? Wandelen met of zonder hond, yoga of volleybal, een halve marathon lopen of schaatsen? Zoek iets uit waar je blij van wordt!

De Nederlandse norm gezond bewegen geeft aan: Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60.

Of aan de norm wordt voldaan hangt af van de duur (totaal 30 of 60 minuten in blokjes van minimaal 10 minuten), de frequentie (minimaal vijf dagen per week) en de intensiteit (iets hogere hartslag en ademhaling, dus stevig doorwandelen, iets harder op de pedalen trappen, eens flink achter de hond aanrennen).

De fitnorm die zij hanteren; om een goede conditie van het hartvaatstelsel te bewerkstelligen is drie maal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig (door bijvoorbeeld te sporten).

 

Kijk eens op je stappenteller in je telefoon of je voldoende beweegt volgens de norm of vul een beweegcirkel in;  https://www.kenniscentrumsport.nl/ons-aanbod/instrumenten/beweegcirkel/

Dit zijn ook handige tools om minder te zitten en meer te bewegen; https://tools.kenniscentrumsport.nl/beweegmomentjes/hoofdstuk/wat-beweegt-jou/    https://tools.kenniscentrumsport.nl/beweegmomentjes/hoofdstuk/wat-moet-ik-doen-om-minder-te-zitten/#gf_2

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen