De menopauze-Alzheimer connectie

Eveline Bakker 01-12-2019
462 keer bekeken

Dit was de aanhef van een artikel in The New York Times door Dr Lisa Mosconi (18 april, 2018). Mijn aandacht was direct gevangen. Het zal toch niet waar zijn dat wij vrouwen naast de opvliegers, concentratieverlies, depressie, ook nog eens meer kans op Alzheimer hebben dan mannen?

Maar jawel… doordat bij ons het oestrogeengehalte afneemt, zodra we in het vroegste beginstadium van de overgang zijn, neemt de stimulatie van de neurale activiteit af en de bescherming tegen de opbouw van plaque.

Er werd altijd gedacht dat Alzheimer samenhing met slechte genen en veroudering. Maar inmiddels is duidelijkheid dat het tevens te maken heeft met leeftijd, genetica, hoge bloeddruk en levensstijl (dieet en lichaamsbeweging). Tot die tijd blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat gezonde voeding, afgestemd op deze fase van je leven, en lichaamsbeweging de effecten van de menopauze kunnen verlichten en verminderen, waardoor het risico op Alzheimer wordt geminimaliseerd.

Dr. L. Mosconi geeft aan dat het brein meervoudige onverzadigde vetzuren nodig heeft, vooral uit vis en eieren. Daarnaast lijkt het erop dat hormoon vervangingstherapie (oestrogeen) kan helpen om de symptomen te verlichten, tenminste als ze vóór de menopauze worden gebruikt.

In de toekomst zal misschien net als bij een mammografie, preventief getest kunnen worden door een bevolkingsonderzoek. Op die manier zouden signaalstoffen gevonden kunnen worden die een grotere kans op Alzheimer kunnen voorspellen en daarmee de basis kunnen leggen voor preventieve medicatie.

Meer gedetailleerde informatie is the vinden in haar boek: Food. The surprising science of eating for cognitive power. Lisa Mosconi. PhD, Pinguin Random House New York, 2018

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen