Progesteron

1742 keer bekeken

Progesteron is, samen met oestrogeen, een van de vrouwelijke geslachtshormonen. Progesteron wordt met name in de eierstok geproduceerd. Maar ook de bijnieren produceren wat van dit hormoon. Het speelt een belangrijke rol in je vruchtbaarheid. Tijdens de overgang daalt dit hormoon vaak als eerste.

Progesteron is een belangrijke speler in het regelen van je menstruatiecyclus. De hypofyse, een kleine klier in de hersenen, stimuleert de aanmaak van progesteron in de eierstokken. Progesteron werkt samen met een ander belangrijk vrouwelijk hormoon: oestrogeen. In de eerste fase van je cyclus speelt oestrogeen een dominante rol. Maar na de eisprong in de tweede fase staat progesteron op de voorgrond. Het zorgt er dan onder andere voor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel. Als er geen bevruchting is, dan wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer afgebroken; je wordt ongesteld.

Naast een belangrijke rol in de vruchtbaarheid zorgt progesteron ervoor dat de vaten ontspannen, wat een positieve invloed heeft op de bloeddruk, maar soms wat duizeligheid kan geven. Ook is het een natuurlijke rustgever, het verbetert de slaap en draagt het bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Het heeft een kalmerende en stabiliserende werking op je hersenen en heeft een positieve invloed op de stemming en vermindert prikkelbaarheid en depressie. 

Overgang

De productie van progesteron neemt al langzaam vanaf je dertigste een beetje af. Tijdens de overgang daalt het sneller. Veel vrouwen merken dit aan een toename van premenstruele klachten zoals een wisselend humeur, gespannen borsten, een opgeblazen gevoel, Ook kan de menstruatie door de dalende progesteronspiegel heviger zijn en langer duren.

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen